Sitewide odkazy už nejsou, co bývaly

Každý optimalizátor stránek si jistě vzpomene na dobu, kdy stačilo vyměnit pár sitewide odkazů a stránky krásně vybíhaly ve vyhledávání na prvních stránkách.
Sitewide odkaz je takový, který najdete na každé stránce (nebo alespoň na většině) nějakého webu.
 V dnešních dobách se ale všichni snaží se těchto odkazů zbavit a to co nejrychleji. Není divu. Vždyť právě jeden z největších světových vyhledávačů začal tyto odkazy penalizovat. Respektive penalizuje doménu, na kterou sitewide odkazy vedou. Jenže to je jen polovina problému. Při tom, jak se neustále vyvíjí vyhledávací algoritmy, nejsme daleko od chvíle (tedy, pokud tato chvíle již nenastala), kdy bude penalizovat i doménu, ze které tyto odkazy vycházejí. Samozřejmě, může se to stát i teď. Webmaster se v nástrojích pro webmastery dočte, že na jeho stránkách byla zjištěna nepřirozená aktivita a je podezření z manipulace s odkazy. Tyto stránky pak ztratí ranky a nejsou zahrnuty do indexu. A to si jistě nepřeje ani jedna strana.

Co teď?


Zrušme tedy všichni sitewide odkazy a pojďme dál optimalizovat. Jde to také. Nechci tady vykřikovat rádoby budovatelská hesla typu: „Byli jsme před sitewide, budeme i po nich“, ale každý by měl zvážit rizika spojená právě s tímto typem odkazů.